Pneumokocksjukdom Risk för pneumokocksjukdom till följd av livsstilsfaktorer eller riskmiljöer En del livsstilsfaktorer, sociala eller geografiska miljöer är förenade med en ökad risk för allvarlig pneumokocksjukdom.
Pneumokockvaccination Pneumokockvaccination och diabetes Diabetespatienter har en högre incidens av pneumokocksjukdom jämfört med den friska befolkningen.
Pneumokockvaccination Pneumokockvaccination och kronisk hjärtsjukdom Personer med kronisk hjärtsjukdom har en högre incidens av pneumokocksjukdom jämfört med den friska befolkningen.
Pneumokockvaccination Pneumokockvaccination och kronisk lungsjukdom Personer med kronisk lungsjukdom har en högre incidens av pneumokocksjukdom jämfört med den friska befolkningen
Pneumokockvaccination Folkhälsomyndighetens rekommendationer om pneumokockvaccination av riskgrupper Folkhälsomyndigheten rekommenderar att pneumokockvaccination erbjuds till personer som löper ökad risk för att drabbas av allvarlig pneumokocksjukdom.
Pneumokockvaccin Pneumokockvaccin kan skydda äldre mot allvarlig sjukdom Folkhälsomyndigheten anger att friska äldre, även utan andra kända riskfaktorer, bör få erbjudande om minst en dos PPV.
Pneumokocksjukdom Pneumokocksjukdom: stor sjukdomsbörda hos äldre Viktigaste bakteriella orsaken till att vuxna kan behöva sjukhusvård på grund av samhällsförvärvad pneumoni (CAP).